AKTIVITETER VÅREN 2020

Välkommen till vårns aktiviter! Vi håller till på Malmö Stadsarkiv med ingång från Friisgatan 19 C. Föredragen börjar klockan 19.00 och slutar omkring klockan 21.00.

Kom gärna från klockan 18.30, då det serveras kaffe och kakor till en kostnad av 40 kronor. Passa på att prata med likasinnade släktforskare, läs utbytestidningar från andra släktforskarföreningar eller kolla upp vårt referensbibliotek.

Du som inte är medlem är också välkommen men får då betala 40 kronor.

  

Januari 2020

Lördag 18 januari
(10:00-15:00)

Släktforskningens dag.

Årets tema är soldater. FRITT INTRÄDE.

Onsdag 29 januari Fråga Mentorn. Niklas Hertzman svarar på kluriga släktforskarfrågor och undringar. Mejla dina frågor i god tid till niklas@msff.se.

Februari 2020

   

Mars 2020

Tisdag 31 mars Årsmöte.
Föredrag av Linda Kvist: Golden State Killer och andra kalla fall.
I april 2018 hölls en presskonferens i Sacramento i Kalifornien där en åklagare meddelade att man gripit en person som i allmänt tal de senaste åren kallats för The Golden State Killer. Under 70-och 80-talet utförde denne person hundratals inbrott, ett femtiotal våldtäkter och drygt 10 mord. Tillvägagångssättet för att till sist hitta den skyldige var banbrytande. Man laddade upp DNA från brottsplatsen till Gedmatch, en databas där släktforskare laddar upp sina dna-resultat och kunde utifrån de träffar man fick i databasen ringa in en person som senare visa sig ha dna som matchade dna från några av brottsplatserna. Sedan dess har man i USA med samma metod lyckats med att få fram misstänkta i nästan 100 fall till, de allra flesta kalla fall. DNA Doe Project använder samma metod för att försöka identifiera kroppar där man inte känner identiteten. Här i Sverige har polisen även testat metoden i ett par fall, dels en oidentifierad kropp och dels i Linköpingssfallet. I det här fördraget tittar vi närmare på GoldenStateKiller fallet och några av de andra fallen.
     

April 2020

Lördag 18 april
kl 11:00

Set Mattssons romaner, dess bakgrund och reserchen bakom.

Set Mattsson har en bakgrund som sjuksköterska och journalist. 2012 debuterade han som författare med den historiska deckaren Ondskans pris. Sedan dess har det blivit ytterligare fyra romaner som utspelar sig i 40- och 50-talets Malmö med kriminalpolis Douglas Palm i huvudrollen. Den senaste heter Ett hemligt liv och kom ut 2018. Han har också skrivit en thriller om de danska judarnas flykt till Sverige 1943, Så länge min bror andas, som publicerades 2016. I sitt fördrag berättar han om de verkliga händelser som ligger till grund för romanerna, varför han tycker att det är viktigt att skriva historiska romaner samt vilken research som ligger bakom dem.

   

Maj 2020

Torsdag 28 maj Kjell Bodensten - Torpaborna som vi minns.
Föreläsningen handlar om hur man kan gå tillväga om man vill skriva en bok baserad på sin släkt- och hembygdsforskning. Vilka fällor det finns samt lite tips och erfarenheter. Dessutom kommer vi att få höra en del berättelser ur boken om intressant personer och händelser. Kjell Bodensten är född och uppvuxen i Torpa (G) och började släktforska för 20 år sedan. Han har registrerat alla födda, vigda och döda i Torpa. Infört allt vad han hittat i tidningar och böcker samt intervjuat ett antal äldre personer genom åren.