AKTIVITETER HÖSTEN 2019

Välkommen till höstens aktiviter! Vi håller till på Malmö Stadsarkiv med ingång från Friisgatan 19 C. Föredragen börjar klockan 19.00 och slutar omkring klockan 21.00.

Kom gärna från klockan 18.30, då det serveras kaffe och kakor till en kostnad av 40 kronor. Passa på att prata med likasinnade släktforskare, läs utbytestidningar från andra släktforskarföreningar eller kolla upp vårt referensbibliotek.

Du som inte är medlem är också välkommen men får då betala 40 kronor.

  

September 2019

Torsdag 12 september

Fråga Mentorn. Niklas Hertzman svarar på kluriga släktforskarfrågor och undringar. Mejla dina frågor i god tid till niklas@msff.se.

Oktober 2019

Lördag 26 oktober

(10.00 resp. 13.00)

Färanmälan krävs

Bakon kulisserna på TV-programet "Allt för Sverige"
Fredrik Mejster är ansvarig för all släktforskning i ett av Sveriges mest populära TV-program, ”Allt för Sverige”. Han kommer att berätta om programmet, både vad man får veta men också vad man inte får veta.

Fredrik kommer att ha två föreläsningart och för att alla som är intresserade skall få plats har vi valt att göra förhandsanmälan som är bindande.

Skicka till Niklas Hertzman, namn och vilken tid ni vill komma.

November 2019

Lördag 9 nov
(10:00-15:00)

Arkivens dag på Malmö Stadsarkiv. Program ...
MSFF och våra jourhavande släktforskare finns på plats.

  

Lördag 16 november
(13:00)
Gamla tiders sjukdomar
Olof Cronberg berättar om sjukdomars namn under olika århundraden. Vi som släktforskar vet hur svårt det kan vara att veta vad anfäder avlider av.

December 2019

Torsdag 12 dec

Ingenting är längre som förut
Anders Ödman, docent vid institutionen för arkeologi och antikens historia i Lund. En berättelse om alltings föränderlighet och människans skuld och rädsla. Berättelsen börjar på den tid då kontinentaldriften fick Skåne att luta. De sex massutrotningarna, bland annat av Limhamnskrokodilen, och mängder av istider föregick invandringarna av olika folkgrupper till Skåne. En tsunami och vattennivåns ständiga förändring ändrade hela tiden kartan av Skåne. Stora vulkanutbrott långt härifrån fick människorna att flytta. Pesterna kom den ena efter den andra och raderade ut halva befolkningen gång på gång.  Människorna trodde att allt var deras skuld och att gudarna straffade dem, så därför offrades människor i mossarna. Ännu sker ständiga förändringar av havsnivåer och temperaturer men ännu har vi inte börjat offra människor i mossarna. Men vem vet?