HÄR SKAPAR DU DITT SLÄKTTRÄD

Ur PC för Alla, Nr 10 november 2010-10-24

Släktforskning handlar inte bara om gamla dammiga kyrkböcker. På internet kan alla skapa sitt eget släktträd - och dela det med andra.

Upplägget är enkelt. Du behöver bara fylla i ditt eget namn och sedan komplettera med barn, syskon, föräldrar, kusiner, far- och morföräldrar - och andra släktingar som du känner till. Om du vill kan du lägga till födelse- och dödsdag, fotografier och annat som gör ditt släktträd mer fullmatat. Resultatet kan du sedan skriva ut på papper - eller beskåda på datorn.

Dela på nätet

Poängen med att ha släktträdet på datorn är förstås att det egentligen aldrig blir avslutat. I rakt med att släktingar föds, dör och gifter sig kan du uppdatera trädet så att det alltid är aktuellt.

Och poängen med att ha släktträdet på nätet är att du inte behöver skapa allt själv. Det är nämligen lätt att bjuda in dina släktingar så att alla kan bidra med de pusselbitar av kunskap som de sitter inne med. Ja, det går förstås också att koppla ihop ett träd med ett annat för att på så sätt hitta allt mer avlägsna släktingar.

Som alltid när det gäller sociala sajter är det viktigt att tänka på integriteten. Även om de i dag drivs av företag som skyddar dina privata uppgifter, vet ingen vad som händer i framtiden. Ett bra tips är att använda en separat epost-adress, så att du inte riskerar att få spam till din vanliga och inte lämna ut andra människors adresser utan tillåtelse.

---  Länk till utvärderingen   ----

Här kan du skapa släktträd - på svenska

En amerikansk sajt med bra funktioner - på engelska

http://www.tribalpages.com