ORDFÖRANDEN HAR ORDET ...

Vi närmar oss hösten nu med stora steg. Sommaren har väl inte här i Skåne varit den bästa. Den riktiga sommarvärmen har saknats men då har det kanske funnit tillfällen att släktforska lite istället för att ligga vid badstranden. Vi har en spännande höst att se fram mot.
DNA tekniken. Släktforskardagarna i Halmstad var mycket inriktade på det nya inom släktforskningen, nämligen att ta hjälp av DNA-tekniken. Malmö Släktforskarförening har blivit godkänd för hantering at DNA-kit från Family Tree DNA i USA, så framöver behöver inte våra medlemmar betala fraktkostnaden på 13 $ för att få testkit skickade till sig. Vi kommer även att erbjuda testkit till Skånes Släktforskarförbund och dess övriga medlemsföreningar. Ju fler som testar sig, desstu större är chansen att få nära träffar.
Extra föreningsmöte kommer att hållas före kvällsaktiviteten den 21 september. Kallelsen gick ut med förra numret av AnGripen och det finns endast en punkt som skall behandlas på mötet och det är den förslagna ändringen av stadgarna.
Kurserna. Det är med stor glädje jag kan konstatera att samtliga kurser som planerats för hösten kommer att startas. Förr om åren har det ibland blivit så få anmälningar att vi inte kunnat köra kurserna, då ekonomin inte gått ihop utan kostnaden blivit större än intäkterna. Redan under augusti månad var fyra av kurserna fullbokade.
Årets Släktforskardagar var i Halmstad och det var mycket glädjande att träffa så många från vår egen förening. Många hade tagit möjligheten att åka buss till Halmstad under söndagen medan andra hade tagit sig dit på egen hand. Nästa års Släktforskardagar blir i Växjö och eftersom det är ungefär på samma avstånd, tycker jag att ni redan nu skall boka in den 1 till 2 september 2018. Mer om utställningen och föredragen har jag skrivit om í AnGripen, liksom den under fredagen hållna informationsträffen och årsstämman på lördagen.

Arkivens dag 11 november.
Även i år kommer vi att samarbeta med Malmö Stadsarkiv under Arkivens dag. Temat i år är Synd och skam. Vi kommer som vanligt att bemanna forskarsalen så att besökare som önskar hitta sina rötter kan få en hjälp med starten. Vi räknar med att få hjälp av de medlemmar som engagerat sig som jourhavande släktforskare med att bemanna forskardatorerna, men Gert-Ove Ohlin kommer att återkomma i denna fråga när tiden närmar sig.
 
Jourhavande släktforskare.
Vårt åtagande gentemot arkivet, att bistå med jourhavande släktforskare måndag – torsdag fortsätter även under hösten, men med lite andra tider. Som vi skrev i förra numret av AnGripen, så har vi tillsammans med Malmö Stadsarkiv följt upp när besökarna helst kommer. Vi har därför ändrat tiderna så att måndag – onsdag är jourhavande släktforskare bemannat klockan 10:15 – 13:00 och under torsdagar mellan 14:30 – 17:00. Är ni intresserad av att hjälpa till, så kontakta Gert-Ove. Jag önskar er alla en forskarvänlig höst och att vi träffs vid våra kurser och aktiviteter.