ORDFÖRANDEN HAR ORDET ...

Jultider. Jag skriver dessa rader första adventssöndagen efter att ha avnjutit hustruns fantastiska lussebullar och supertunna pepparkakor. Detta är alltid en av julens höjdpunkter och bullarna och kakorna serveras inte förrän just första advent. Lussebullarna och pepparkakorna var bättre än vanligt, enligt hustrun beroende på att äggstrykningen på lussebullarna gjordes efter att de kom ur ugnen (blir saftigare) och kryddorna till pepparkakorna hade rostats lite lätt (smakar mer).

Nåja, detta inlägg skulle kanske inte handla om lussebullar och pepparkakor, men å andra sidan heter inlägget "Ordförande har ordet" och då kan jag ta mig friheten att skriva om vad jag vill. Samtidigt kan jag konstatera att stora delar av tidskriften Släkthistoriskt forum handlar om mat och hur det påverkat mänskligheten. Folke Schimanski har just kommit ut med en spännande bok som heter ”Mat – En krigisk historia” om hur bristen (oftast) på mat har påverkat krig och konflikter.

Året 2019. Vi har ytterligare ett medlemsmöte innan 2019 är till ända, Det är Anders Ödman som skall tala under rubriken "Ingenting är längre som förut" - den 12 december. Sedan kan vi lägga verksamheten för 2019 till ända, bortsett från att vi skall göra ett bokslut och skriva en verksamhetsberättelse.

2020 rivstartar vi med Släktforskningens dag den 18 januari, som vi traditionsenligt anordnar med hjälp av Malmö Stadsarkiv. Mer om detta på hemsidan och i utskick. Planeringen för 2020 är i full gång. Kurserna är spikade och planerade i tid. Vad som inte är spikat är föredragshållare för 2020 och artiklar till AnGripen. En del föredragshållare har vi på gång men datum måste bestämmas, samtidigt saknar vi, än så länge, några föredragshållare för 2020. Vår ambition är att vi skall ha en bredd på ämnen och föredragshållare som är goda berättare. Alla ni medlemmar som kommer på våra möten verkar nöjda med föredragshållarna och ämnena. Samtidigt kanske ni sitter och trycker på något ämne och/eller föredragshållare som ni skulle vilja se eller lyssna på. Jag kan bara uppmana er alla att höra av er till styrelsen med förslag. Vi tar mer än gärna emot sådana och skall försöka uppfylla dem efter bästa förmåga.

Förutom att ni medlemmar säkert trycker på bra idéer på föredragshållare så är jag övertygad om att ni sitter på spännande historier från er släktforskning. Det vore fantastiskt om vi kunde presentera dem i AnGripen. Ni behöver inte vara utbildade skribenter. Berättar ni historien muntligen så kan vi hjälpa till att göra en artikel. Även när det gäller uppslag till artiklar till AnGripen så tar vi tacksamt mot förslag och idéer.

En del av släktforskningen är att ta reda på hur våra anfäder framlevde sina liv. Så här i jultider kan det vara intressant att försöka ta reda på vilken julmat som anfäderna åt. Det var säkert något som såg väldigt annorlunda ut jämfört med dagens julbord. Jag såg i en artikel att köttbullen inte gjorde entré på julbordet förrän tidigt 1970-tal, även om köttbullen fanns sedan långt tidigare. Själv har vi våra egna favoriter och utan dessa blir det ingen riktig jul. För min del är det sillsallad - som min mormor gjorde den - med lite vispad grädde nedblandad i salladen strax innan servering.

Till sist vill jag ta tillfället i akt och önska alla medlemmar en riktigt God Jul och Gott Nytt År.

Alf Johansson
Ordförande