ORDFÖRANDEN HAR ORDET ...

Vi närmar oss julen och slutet på 2017 med stormsteg. Även i år har jag och min hustru tillbringat 2 veckor i vad vi kallar vårt novemberparadis. Sol, värme, sköna bad och god mat på Gran Canaria. Vi räknade ut att det var 19:e gången vi var där, dock inte alla gånger på samma ställe, men alla på Gran Canaria.

Kurser. Hösten har varit en lyckad period för Malmö Släktforskarförening. Alla planerade kurser har genomförts och flertalet av dem blev fullbokade relativt omgående. Vårens kurser under våren 2018 är bestämda och förutom de vanliga, så finns det några nya temakurser. Detta med temakurser som riktar in sig på ett visst område och bara är 2-3 gånger har blivit mycket omtyckta. Har ni önskemål om något område som vi inte haft eller något som ni gärna vi tar en gång till, så tipsa det till staffan@msff.se.

DNA-Kaféer. Då jag skriver detta har vi även genomfört två stycken DNA Kafé med mycket positivt resultat. Detta var en ny satsning för att kunna hjälpa släktforskare som hoppat på eller ville ha mer information om den nya trenden att DNA-testa sig för att finna fler släktingar.
Kaféerna har dragit mellan 40 – 60 deltagare som tillsammans i grupper om 4-5 personer runt några bord, kunnat hjälpa varandra och även få hjälp från de som kan lite mer inom området. Vi kommer att ha ett kafé till i slutet av november och planerar att hålla ett i månaden under våren. Många av deltagarna har konstaterat att de är släkt med varandra enligt resultatlistan från FamilyTreeDNA, men sedan kommer det stora jobbet att genom ”normal” släktforskning komma fram till hur.

Medlemsträffar. Planeringen av kvällsaktiviteterna till våren är också i full gång. Som jag skrivit tidigare är vi mycket öppna för uppslag. Har ni varit någonstans och hört ett intressant föredrag, så tipsa gärna vår aktivitetsgrupp genom att skicka ett mail till birgitta@msff.se. Som ideell förening kan vi dock inte betala alltför höga arvoden.

Släktforskningens dag har efter beslut på Sveriges Släktforskarförbunds årsstämma, flyttats från mars månad till januari och blir 2018 den 20 januari. Anledningen är att man skall kunna fånga upp de som är intresserade med att erbjuda en nybörjarkurs som börjar direkt. När Släktforskardagen låg i mars månad hade alla föreningars kurser redan börjat och man fick hänvisa till hösten, vilket gjorde att många tappat intresset till dess och aldrig anmälde sig.

Styrelsen. Som framgår av valberedningen artikel i Angripen, kommer jag inte att ställa upp för omval till ordförande vid kommande årsmöte den 15 mars. Jag meddelade valberedningen detta redan förra året och tycker att efter 8 år som ordförande, vilket är längre än någon tidigare suttit under föreningens 31 år, har jag gjort mitt. Jag tror att det behövs lite nya idéer efter så lång tid. Jag måste dock erkänna att det har varit 8 mycket lärorika och trevliga år, med en mycket samarbetsvillig och positiv styrelse. Vi har haft mycket trevligt vid våra styrelsemöten men samtidigt varit effektiva. Den sociala biten kommer jag säkert att sakna, men hoppas kunna få tid över och komma igång med min egen forskning på allvar igen.
Samarbetet med Hans Egléus, vår kassör har varit mycket positivt och fungerat bra. Hans ville hoppa av redan i fjor, men jag lyckades övertala honom att sitta kvar ett år till. Nu lämnar vi över till två nya krafter men har givetvis lovat att hjälpa till vid övergången.

God Jul och Gott Nytt År. Jag och styrelsen önskar er alla ett gott slut på året, så ses vi i början av 2018 med nya forskaruppgifter samt på våra kurser och aktiviteter.